IBBA

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Messaggio
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

Francesca Sparvoli

sparvoli2

Primo Ricercatore

Email: SPARVOLI * IBBA.CNR.IT | Phone: +390223699435 | Fax: +390223699411

CV:  https://intranet.cnr.it/servizi/people/persona/persone/#/publicprofile

Education and Professional Experience

1987 Degree (Laurea) in Biological Sciences, University of Milan, mark: 110/110 with honours. 1989-1993 PhD degree on “Plant biology and crop productivity” at the University of Milan.  1991-1992 visiting scientist in the laboratory of Dr. Cathie Martin, John Innes Institute, Department of Plant Genetics, (Norwich, U.K.). 1993-2000 CNR Fellowships, Istituto Biosintesi Vegetali.

Researcher unique identifiers:

ORCID ID: orcid.org/0000-0002-3304-7548
Google Scholar: https://scholar.google.it/citations?user=DPapgWYAAAAJ&hl=en
Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Francesca_Sparvoli
Scopus Author ID: 6603486738
WoS Researcher ID: G-8372-2015

Google Scholar H-Index: 17
Scopus H-Index: 13
ISI-WoS H-Index: 14

 

Ongoing and past projects

2014-2017: Italian coordinator of CERES project "Combining new phenotyping approaches and next generation sequencing to accelerate breeding in pearl millet, an orphan cereal from arid regions - NewPearl", funded by Fondazione Cariplo-Fondation Agropolis (http://www.scienzainrete.it/documenti/video/miglio-perlato-qualita-e-miglior-resa-grazie-alla-ricerca/giugno-2014) 

2013-2015: Responsible of WP8: "Produzione di materiali genetici innovativi di fagiolo migliorati per le proprietà nutrizionali e salutistiche dei semi"; FILAGRO Project “Risorse biologiche e tecnologie innovative per lo sviluppo sostenibile del sistema agro-alimentare” funded by CNR-Regione Lombardia Agreement. 

2013-2015: "Response and adaptation to drought in common bean during symbiotic nitrogen fixation: exploring new mutants for better seed quality and sustainable crop production", framed in the bilateral CNR-CONACyT agreement 2013 - 2015. Collaboration with Dr. Georgina Hernandez, Centro de Ciencias Genomicas, UNAM, Cuernavaca, Mexico. Italian coordinator Dr.ssa Francesca Sparvoli

2011-2013: Participant in the project "Identità, tracciabilità, e valorizzazione di indivia, scarola e puntarelle (Chicorium spp.) del Lazio e della Puglia mediante tecnologie “olistiche” e funzionali per tratti di interesse nutrizionale ed economico". Progetto Conoscenze Integrate per la Sostenibilità e l’Innovazione del made in Italy Agroalimentare (CISIA). Coordinator Dott. Donato Giannino.

2009-2011: "Characterization of the lpa-280-10 (low phytic acid) mutant of common bean (Phaseolus vulgaris L.): transcriptome and functional analyses of the response to phosphorus deficiency", framed in the bilateral CNR-CONACyT agreement 2009 - 2011. Collaboration with Dr. Georgina Hernandez, Centro de Ciencias Genomicas, UNAM, Cuernavaca, Mexico. Italian coordinator Dr.ssa Francesca Sparvoli

2008-2012: "Risorse biologiche e tecnologie innovative per lo sviluppo sostenibile del sistema agro-alimentare" Accordo Quadro CNR-Regione Lombardia. Responsible of objective 4: "Produzione di materiali genetici innovativi di fagiolo migliorati per le proprietà nutrizionali e salutistiche dei semi", WP1: Miglioramento del profilo nutrizionale e funzionale degli alimenti. Coordinator Dott. Alcide Bertani.

Keywords

Legumes, Phaseolus vulgaris, seed, seed proteins, seed nutritional quality, phytic acid synthesis, ABC-MRP type phytic acid transporter, lpa mutants, lectins, arcelins, alfa-amylase inhibitor, seed weevils, APA locus

Media:

http://webtv.camera.it/archivio?id=10063&position=0, CONVEGNO - "Semi nutrienti per un futuro sostenibile, ricerca e politica a confronto", Camera dei Deputati, 7 ottobre 2016

http://salute24.ilsole24ore.com/articles/18871-diabete-ecco-i-biscotti-ai-fagioli-ipoglicemici-e-biofortificati?refresh_ce=1

http://www.scienzainrete.it/documenti/video/miglio-perlato-qualita-e-miglior-resa-grazie-alla-ricerca/giugno-2014 

http://webtv.camera.it/archivio?id=10063&position=0

 

PUBLICATIONS

http://publicationslist.org/Sparvoli

 

PATENT

  • SPARVOLI F., Bollini R. (2004) "Estratto purificato di inibitore dell'alfa-amilasi da fagioli essenzialmente privi di fitoemagglutinina, procedimento di estrazione e composizioni che lo contengono" n° ITMI20040619 (A1), brevetto CNR registrato il 30.06.2004.

 

 
You are here